רכישת מכונת קפה

איך רוכשים מכונת קפה?

אתרי האינטרנט והחנויות מציעים מגוון רחב של מכונות קפה מבתי היוצר של יצרנים שונים המכונות נבדלות במפרט הטכני שלהן, באופן פעולתן ובמחיר בהתאמה. במאמר הזה אני אנסה להנחות אתכם איך לבחור את מכונת הקפה שתתאים לכם. המטרה היא שהמכונה תאפשר לכם להכין קפה איכותי גם בבית ושלא תסיים את חייה בבויידם.
ראשית, החליטו על התקציב שברשותכם. מחיר מכונת קפה ידניות ברמה טובה שאפשר להתחיל להפיק ממנה תוצאות טובות מתחיל בסביבות ה 800 ש"ח (צריך לדעת לבחור טוב). 1,300-2,000 ש"ח הוא כבר התקציב המועדף בו תוכלו לרכוש מכונה ידנית ברמה טובה מאוד ומעוצבת, מהחברות המובילות. מכונות כאלו הן בעלות מפרט טכני מספק! מכאן תמיד אפשר לשפר אבל הדגש הוא על מפרט טכני הכרחי.
אם אתם מהאצלנים שאוהבים מכונות אוטומטיות אז תכינו לפחות 4,500 ש"ח ליציאה לדרך, גם קפסולות זו אפשרות אבל אז תשלמו ביוקר על מחיר הקפה ותתפשרו על הטעם.

מה הכרחי במכונת קפה טובה?

  1. ראשית, המכונה צריכה לאפשר שתי פעולות בסיסיות:
    • הורדת מים והכנת אספרסו.
    • יצירת לחץ אדים להקצפת החלב.
  2. צריך להיות רשום שהמכונה מסוגלת להפיק לחץ של 15 BAR או יותר למרות ששום מכונה ביתית לא מתקרבת ללחץ כזה, מכונה תעשיתית
  3. מייצרת 9 BAR בלבד. בכל זאת בידקו את הלחץ במפרט היצרן, זה מספק קריטריון מסויים.
  4. חשוב לבדוק את אורך צינור הקצפת החלב ללא ההתקן שמגיע עימו על מנת לוודא שהוא מספיק ארוך לביצוע הקצפה.
  5. שימו לב שניתן להשתמש גם בקפה טחון וגם בפודים. אני ממליץ על שימוש בקפה טחון גם מבחינת האייכות וגם מבחינת העלות. פודים זה קיצור דרך ברמה סבירה בלבד אך מי שמחפש את הדרך הקלה זו בהחלט אפשרות שעדיפה ואייכותית על פני קפסולות.
  6. ידית מכונת הקפה זה דבר שמשתפר ככל שהמכונה עולה יותר אבל גם ראש בסיסי במכונה בעלות של 800 ש"ח הוא בסדר אבל לא יותר מזה. במקרה הזה צריך להבין שזה פשוט עיניין של מחיר אבל לא העיקר. ראש קפה אייכותי עשוי ממתכת אייכותית, גודלו דומה יותר לזה של מכונה מקצועית ומשקלו כבד יחסית. במכונה שמחירה הוא עד 1000 ש"ח למשל ניתן לשים לב שהקף הראש קטן יותר, הראש קל מאוד ואייכות המתכת היא לא גבוהה במיוחד למרות שהדבר לא ימנע הפקת אספרסו ברמה גבוהה.
  7. כל מה שנוגע לחומרים מהם עשויה המכונה והחומר ממנו עשוי דוד המים במכונה זה שוב עיניין של מחיר ושוב גם עם מה שיש במכונה במחיר נמוך יחסית ניתן להוציא קפה כמו בבית קפה. הטוב ביותר זה בסיס מפלדת אל חלד וגוף מנירוסטה עם דוד מים מאלומניום, במכונות בעלויות הנמוכות גוף המכונה לפעמים עשוי מפלסטיק ודוד המים באיכות נמוכה יותר אך מספקת.
  8. כמובן אחריות לשנה לפחות.
החשיבות של סוג מכונת הקפה ואייכותה עולה כאשר שותים אספרסו ופחות כאשר שותים משקאות על בסיס חלב מכיוון שמה שבעיקר משתפר במכונות אייכותיות יותר זה חליטת הקפה, ככל שהמכונה טובה יותר יציבות הטמפרטורה והלחץ שלה טובים יותר וכך גם האספרסו יצא טוב יותר.

למה צריך להתייחס פחות?

מכיוון שמכונת קפה היא דבר פשוט יצרנים מנסים ליפות את מפרט המכונה במיני דברים לא חשובים או כאלה שקיימים בכל מכונת קפה ומוצגים כפרט פונקציונלי בעל ערך מוסף:

  1. במפרט של מכונה תיראו שרשום שמיכל המיים נשלף והוא בקיבולת של ליטר או שניים. לא קיימות היום מכונות ללא מיכל נשלף. הקיבולת כבר תלוייה בהעדפה שלכם. ליטר אחד זה באמת מספק . ליטר מים יספיק ללמעלה מ 10 כוסות ותמיד אפשר למלא עוד מים.
  2. לפעמים רשום שמצורפת מערכת הקצפה או מנגנון הקצפה שהוא כמובן "פטנט יחודי" ולפעמים אפילו מבקשים תוספת תשלום עבורו. אז תגידו תודה אבל לא תודה. כל מערכות ההקצפה הללו נותנות הקצפה ברמה נמוכה, ולא מוסיפות דבר.
  3. משטח לחימום כוסות זה נחמד אך בהחלט לא תורם לאיכות הקפה שתפיקו מהמכונה ולכן זה לא צריך להיות שיקול בבחירת מכונה.
  4. מפרט המכונה יתגאה בכך שניתן להפיק שתי כוסות בו זמנית. בכל מכונה סבירה ניתן לעשות זאת מכיוון שראש הקפה מגיע עם שני חורים בצורה סטנדרטית ועם שני גדלים של מסננות קפה.

נקודות חשובות נוספות:

  1. כמובן שקיימות המכונות עם הקפסולות בהם השימוש הוא נוח יותר ופשוט יותר אך האייכות נמוכה יותר ומחיר הקפה גבוה בהרבה ( 2-3 ש"ח לקפסולה).
  2. קיימות מכונות אוטומטיות למיניהן, כאלה שאתה לוחץ על כפתור ואז הקפה גם נטחן וגם מיתבצע תהליך הכנת האספרסו ואחר כך גם ההקצפה בלחיצת כפתור. המכונות הללו אומנם היתקדמו מאוד בשנים האחרונות אך הן נותנות תוצאות פחות טובות ממכונות ידניות. אם מחפשים נוחות ופשטות וגם מוכנים לשלם את מחיר המכונה אז זו האופציה הנכונה.

ניתן ליצור עימי קשר ולהתייעץ בנוגע לרכישת מכונה, ראה מכונות מבית Gaggia, Nova Simonelli ו ECM תחת קטגורית מוצרים.